top of page

La Serva Padrona

Òpera bufa (60') en català
La Serva Padrona explica la història d’un home benestant (Uberto) i els seus dos criats (Serpina i Vespone).

La Serva Padrona

La Serva Padrona explica la història d’un home benestant (Uberto) i els seus dos criats (Serpina i Vespone). Uberto vol manar però és un bon jan i es lamenta que els criats li prenguin el pèl. Serpina, cansada de servir, decideix seduir el patró per tal d’esdevenir la seva muller i convertir-se així en mestressa. Davant la indiferència d’Uberto, Serpina decideix que el posarà gelós amb un fals pretendent.

La Serva Padrona del Teatre de les Comèdies La posta en escena de La Serva Padrona de Pergolesi que proposa Iban Beltran al·ludeix, dins d'una ambientació actual, a la funció meta teatral de l'obra original. S'ha potenciat la intel·ligibilitat del text i dels caràcters tot fent evidents al·lusions a la commedia dell'arte amb la qual la Serva Padrona té evidents connexions. Els elements escenogràfics emprats tenen com a funció principal definir l'espai dramàtic, la qual cosa permet muntar un teatre en qualsevol lloc on es proposi. L'orquestra forma part de l'acció; esta presenta l'escena a l'entorn dels protagonistes i interactua de manera diversa amb ells. L'estructura de l'obra i de l'espai escènic permet també la interacció del públic amb l'acció.

El text ha estat traduït i adaptat al català per Marcel Pascual a partir de l'original de Gennaro Antonio Federico, mirant de respectar-ne la frescor. A l'igual que el text italià, l'adaptació catalana és un text Parcialment rimat i s'ha elaborat mirant de fer coincidir els accents textuals i els musicals de tal manera que l'acoblament de música i paraula soni natural a l’oïda. En la part musical s'han realitzat els mínims retocs imprescindibles per tal que text i música encaixin òptimament. La interpretació musical ha cercat de subratllar la relació semàntica entre text i música (madrigalismes, pauses, ambients...) de tal manera que l'orquestra esdevingui un actor més en l'acció teatral.

Música: Giovanni Batista Pergolesi
Llibret: Gennaro di Federico
Adaptació: MarcelPascual i Anguera
Direcció d’escena: Iban Beltran
Direcció musical: Marcel Pascual
Direcció general i producció: Mª Patricia Mercado R.
Laia Frigolè, soprano
Xavier Mendoza, baríton
Arnau Colom, actor

bottom of page